Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene și fost premier al Italiei, a avertizat, miercuri, că Uniunea Europeană riscă să își piardă relevanța dacă nu aprofundează integrarea la nivel politic, exprimând preocupări și în legătură cu erodarea competitivității UE la nivel mondial.
”Fie Uniunea Europeană acționează prin coordonare și devine o uniune mai profundă, o uniune capabilă să exprime o politică externă comună și o politică în domeniul apărării, fie mă tem că Uniunea Europeană nu va supraviețui la alt nivel în afara celui al pieței unice”, a declarat Mario Draghi la o conferință organizată de cotidianul Financial Times.
Mario Draghi a primit din partea Comisiei Europene sarcina de a pregăti un raport asupra modului în care Uniunea Europeană poate aborda problema erodării competitivității pe plan mondial, mai ales în raport cu Statele Unite și China, care au făcut investiții masive pentru facilitarea tranziției industriale spre energii ecologice.
”Trebuie să fim preocupați de acest lucru. Economia europeană și-a pierdut competitivitatea în ultimii peste 20 de ani, nu doar în raport cu Statele Unite și Japonia, ci și în comparație cu state precum Coreea de Sud și, bineînțeles, China. Am pierdut prezența și influența în multe sectoare tehnologice”, a atras atenția Mario Draghi.
Fostul președinte al Băncii Centrale Europene a notat că s-a încheiat vechiul model, prin care Uniunea Europeană se baza pe Statele Unite în materie de apărare, pe China la nivel comercial și pe Rusia în privința aprovizionării cu energie. ”Modelul geopolitic și economic pe care Europa se baza de la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial s-a încheiat”, a subliniat Mario Draghi.
De altfel, Draghi a observat că Europa are productivitate slabă, se confruntă cu prețuri mari ale energiei și cu lipsa forței de lucru calificate.
”Pentru a avea o economie capabilă să susțină o societate care îmbătrânește în ritmul pe care îl avem în Europa, trebuie să avem o productivitate mai mare. Trebuie să acționăm împreună în domeniul energiei, căci nu mergem nicăieri dacă plătim o energie de două sau de trei ori mai scumpă decât în alte părți ale lumii”, a subliniat Draghi.
Fostul președinte al BCE a atras atenția că zona euro se îndreptă spre scădere economică. ”Aproape sigur vom avea recesiune până la sfârșitul anului. Și este clar cum vor arăta primele trimestre din 2024”, a estimat Draghi, notând însă că nu va fi o recesiune ”profundă” sau ”destabilizatoare”.
Cele mai recente proiecții ale Băncii Centrale Europene indică totuși o creștere economică de 0,1% în zona euro în ultimul trimestru din 2023 și de 0,3% în primul trimestru din 2024.
Foto: Profimedia
Citește și: